Skopans Historia
Det började på Skopgränd
Under några år runt millennieskiftet drev Pingstförsamlingen i Upplands Väsby ett café som hette Lyktan och låg på Dragonvägen. Det var främst för att komma i kontakt och bistå samhällets utslagna. Edinstiftelsen på Venngarn deltog i arbetet. På Lyktan började en liten Loppisverksamhet där ett par kvinnor i församlingen var de drivande.
Tanken att kunna öppna en secondhandbutik i Upplands Väsby väcktes i församlingen av föreståndaren Bengt Säker. Vi kontaktade andra butiker för att få del av deras erfarenhet och började söka efter lämplig lokal. Vi insåg att det var avgörande att bedriva secondhandverksamhet i samarbete med någon erkänd biståndsorganisation. Kontakter togs med biståndsorganisationer och ett förmånligt avtal skrevs med PMU-Interlife som var villiga att hjälpa oss i gång och ge nödvändigt bistånd inom sitt koncept.
När vi fick kontakt med Kakeldax som hyrde en (för) stor lokal var dom villiga hyra ut undervåningen till oss i andra hand. När vi bestämt oss för att hyra, började vi se oss om efter lämplig inredning. Konsum Runby hade precis lagt ned och vi fick tag i ansvarig person. Vi fick köpa så gott som all inredning till ett bra pris, och började med nedmontering av hyllorna i mitten av januari 2004. Den 7 februari hyrde vi ett transportmedel för att flytta allt materialet till Skopgränd. De kommande veckorna jobbade vi hårt med att montera alla hyllor, bygga om omklädningsrum till pentry, ordna en caféhörna med klinkergolv m.m.
Mikael Silén på PMU Interlife bistod oss med nödvändiga kontakter och råd. Vi hade många kontakter med Mikael Silén och han var mycket aktiv i uppstarten av butiken. Vi hade dessutom fått ett räntefritt lån på 250 000 kronor för start av verksamheten förutom kostnadsfria skyltar m.m. Lånet skulle amorteras kvartalsvis och under 2005 var det återbetalt. Vi annonserade efter prylar i lokaltidningen och var till Nyköping och hämtade en lastbil vid deras butik ”Öppen hand”.
Lördagen den 24 april öppnades butiken, som vi kallade ”Skopan”. Vi hade jobbat hårt för att få igång butiken och även efter start arbetade vi ofta varje vardag i veckan och 4 av 5 lördagar. Butiksansvariga från början var Göran Olsson, Samuel Jansson och Sven-Olov Johanson.
Från allra första början hade vi bestämt oss för att ha en riktig secondhandbutik, snyggt och ordentligt, och inte någon skrotig Loppis. För att utvecklas hade vi också förhoppning om att någon annan församling skulle ha intresse av att samarbeta. Kontakter togs med Pingst i Sollentuna och Missionskyrkan i Upplands Väsby.
Utan volontärer skulle Skopan inte finnas. Många volontärer engagerar sig men behovet av en anställd föreståndare blev snart tydligt. Efter ett år lyckades vi få Tero Lehtonen som föreståndare till Skopan. Där han under 15 år kom att göra en ovärderlig insats.
Skopan blev snabbt en populär secondhandbutik. Många kunder kom och Polisen fick problem med många felparkerade bilar. Bl.a. efter Stockholmsvägen, den gamla riksettan. Vi behövde nya lokaler med många parkeringsplatser!
2006 flyttade vi till Finvids väg 10. Där vi fått hyra ändamålsenliga lokaler av Dental AB. Vi är nu tre församlingar plus Lions i Upplands Väsby som delar nettot av inkomsterna, fördelade i förhållande till arbetade timmar. Idag är det ca 150 volontärer som är aktiva varje månad.
Efter Tero kom Adam Gau, Erik Sedig och Rodrigo Sepulveda som föreståndare och arbetsledare för Skopan. Eftersom vi har goda kontakter med Kommun, Arbetsförmedling och inte minst Frivården har butiksföreståndaren en viktig uppgift att leda de som arbetstränar, är anställda och som kommer från Frivården.
2024 firar vi att Skopan har funnits i 20år! Och vi ser fram mot kommande år!